Terug bij mijn ex of niet… Een dilemma waar veel mensen na een gebroken relatie mee zitten. Het begin is al ingewikkeld. Er is duidelijk iets gebeurt dat niet echt door de beugel kan, anders is er geen sprake van een relatiebreuk.

Je kunt dus spanningen verwachten wanneer je terugkomt bij je ex, moeilijke momenten, wel of niet duidelijk uitgesproken wroeging, vergelijkingen met vrienden en kennissen, in de trend van, ‘maar zij hebben zulke problemen nooit’.

Je hebt een relatie, een huwelijk of anders. Dat wil zeggen dat twee mensen hebben besloten samen verder te gaan in het leven. Samen oud te worden, om maar eens een cliché te gebruiken. Als die relatie echt is, en diep genoeg, dan is het de moeite waard er ook voor te vechten. Alles te doen om de relatie te behouden en te herstellen.

Terug bij mijn ex, het begin.

Als jullie pas hebben besloten de relatie nog een kans te geven zijn de spanningen het hoogst. Het wantrouwen is nog vers en alle problemen zijn nog niet uitgepraat. Begin daarom met eerlijkheid. Vertel elkaar eerlijk en open wat er gebeurt is, waarom de relatie gevaar liep. Daarbij zijn een paar punten heel belangrijk.

Ten eerste, zoek de schuld niet bij anderen, ook niet bij je partner. De schuldigen zijn al gevonden, dat zijn jullie zelf, allebei. Niet de postbode die zo vriendelijk was het pakketje de trap op te dragen. Ook niet die collega op kantoor die je wel even naar huis zou brengen, maar eerst naar haar eigen flat moest. Dat zijn de redenen, niet de oorzaken.

Terug bij mijn ex, de antwoorden.

Ten tweede, zoek eerlijk uit waarom jullie open zijn voor andere, niet vaste, relaties. Wat vind je daarin, dat jullie relatie niet heeft? Praat daar open over, en vergeet niet, het gaat er om de relatie te behouden. Het is niet de bedoeling hier een reden voor ruzie in te zien. Blijf rustig en concentreer je op wat je wilt zeggen. Zoek daarbij naar de waarheid zonder opzettelijk pijn te veroorzaken. Zeg ook tegen je partner dat het niet de bedoeling is hem of haar pijn te doen, maar een oplossing te zoeken voor de problemen.

De mogelijke oplossingen die uit deze gesprekken komen moeten jullie eerlijk onder ogen zien. Het is heel goed mogelijk dat er veranderingen in levensstijl uit naar voren komen, zoals niet meer alleen uitgaan maar meer samen plannen en samen doen.

Niet meer alleen naar de kroeg, de bioscoop of de hond uitlaten. Wel samen de boodschappen doen. Hoe meer je echt samen doet, hoe meer jullie ook echt samen zijn hoe meer tijd je hebt om problemen uit te praten voor ze ontstaan. Het lijkt eenvoudig, en dat is het ook. Maar je moet wel dat gevoel van controle opzij zetten. Het gaat er om samen te praten, gesprekken te voeren, niet elkaar in de gaten te houden.

Terug bij mijn ex, het houdt nooit op.

Dit is oneindig, hier moet je mee doorgaan totdat jullie relatie zijn natuurlijke einde beleeft. De gelegenheid zoeken om te praten, om de spanning die ontstaan is doordat er iets mis gegaan is, te verlichten. Maar ook om gewoon verder te gaan met een bestaande relatie is het goed veel te praten, elkaar veel op te zoeken.

Dus wanneer jullie besloten hebben dat alles weer goed is, elkaar de fouten hebt vergeven, blijf dan dingen samen plannen, de gelegenheid zoeken om gesprekken te voeren, ook over heel gewone onderwerpen.

Blijf samen boodschappen doen, samen de hond uitlaten en ook samen eens naar de kroeg gaan. Werken aan je relatie houdt nooit op. Terug bij mijn ex is een onderneming voor het leven.

About the author 

Marjolein Martinaud

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Heleen had in een paar weken haar ex weer terug dankzij mijn 34 dagen Coachboek en Videocursus! Doe zoals Heleen!

Ontvang Mijn GRATIS E-Book

Ik coach jou 34 dagen lang met het terugwinnen van je ex